DUUR­­ZAAM.

VOOR EEN SCHO­NE WERELD

Groen vanbuiten en vanbinnen, dat is CSU. Continu scherp op een duurzame, schone en prettige omgeving. Duurzaamheid is voor ons vooral dóen. Buiten, maar zeker ook binnen, in de bedrijfsvoering. Door duurzame initiatieven op sociaal gebied, iets waar CSU veel waarde aan hecht. Maar ook door de CO₂-uitstoot in kaart te brengen en op actieve wijze te reduceren.

AWARD VOOR CIR­CU­LAI­RE KLE­DING

Sinds 2018 dragen CSU-medewerkers circulaire kleding, die voor honderd procent uit gerecyclede materialen bestaat. Hiermee wonnen we de tweejaarlijkse Corporate Fashion Award, in de categorie MVO Collecties. De jury was erg enthousiast. Zowel over CSU als Schijvens Corporate Fashion, die de kledinglijn ontwierp en produceerde. ‘Dit onderstreept hun duurzaamheidsmissie, terwijl ze ook verantwoordelijkheid voor de hele keten nemen.’


Leuk om te weten:

  • Gerecyclede garen bestaan uit 30% gerecycled textiel, 20% snijafval en 50% oude petflessen en visnetten.
  • Kostuums zijn zelfs gemaakt van 100% gerecyclede petpolyester.
  • Bijna alle kleding en accessoires zijn om te smelten en opnieuw te gebruiken, wat de items écht circulair maakt.
  • Geen knopen en ritsen, wel zo veel mogelijk strikbandjes.
  • De jaarlijkse energiebesparing is gelijk aan 2.168.352 keer douchen, 383.000 km autorijden én 7.500 jaar non-stop tv-kijken.

EEN 3-STER­REN HOOFD­KAN­TOOR

Duurzaamheid gaat verder dan processen, vindt CSU. Dat bevestigt het BREEAM-In-Use-certificaat voor het hoofdkantoor in Uden. Volgens dit keurmerk voldoet het gebouw aan alle belangrijke duurzaamheidseisen. Na een nieuwe audit, eind 2018, kregen we voor 2019 drie sterren. Zowel voor Asset, Beheer als Gebruik. CSU is het enige Nederlandse schoonmaakbedrijf met een hoofdkantoor met zo’n certificaat. En daar zijn we best trots op.


LA­GE CO₂-UIT­STOOT

CSU’s stoot relatief zeer weinig CO₂ uit, blijkt uit benchmarks. Bovendien daalde onze relatieve emissie in 2018 structureel en sterk, naar 10,14 ton CO₂ per miljoen euro. En dat is bijna veertig procent lager dan in 2011. Toch willen we het jaarlijkse CO₂-verbruik verder terugdringen. Preventie is belangrijk, gekoppeld aan onze niveau-3-certificering van de CO₂-Prestatieladder. Samen met stakeholders onderzoeken we hoe we de emissie kunnen terugdringen. Zoals een nieuwe autoregeling, met meer hybride en elektrische auto’s. Maar ook een strakke monitoring van het brandstofverbruik. Het stroom- en gasverbruik van de vestigingen levert iets minder kansen op.

COM­PLI­MENT VOOR DA­R!N

Dar!n sleepte een nominatie binnen voor een Packaging Award van Smurfit Kappa, wereldleider op het gebied van duurzame verpakkingen. Een mooie waardering voor ons circulaire inzamelsysteem, dat we samen met afvalspecialist Van Kaathoven ontwikkelde. Gemaakt van afvalhout en karton, geproduceerd door enthousiaste medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Groen en sociaal, dat is Dar!n.


VINK­JE VOOR DE GROE­NE NORM

CSU’s milieumanagementsysteem is gebaseerd op de internationale milieunorm ISO 14001, een belangrijke pijler van onze duurzame dienstverlening. In 2018 zijn we opnieuw gecertifieerd voor de nieuwe versie van deze norm. Kortom, alle milieuaspecten hebben we onder controle.