IN­NO­VA­TIE.

MIX VAN HIGH­TECH EN HU­MAN TOUCH

Een vernieuwende koploper in de schoonmaakbranche, dat wil CSU zijn. Als continue driver om het gewone ongewoon goed te doen, vernieuwen we continu. Want er zijn volop kansen om het schoonmaakvak innovatiever te maken. Beter, efficiënter en duurzamer. Daarbij draait alles om de juiste balans – tussen hightech en high touch. Als facilitaire innovator staan wij voor maximale ontwikkeling van bestaande én nieuwe middelen. Of het nu gaat om de markt, diensten, processen, technologie of sociale impact. Bij CSU gaat dit hand in hand.


Vanuit onze visie op innovatie:

  • signaleren en duiden we ontwikkelingen
  • onderzoeken we nieuwe kansen om de schoonmaak te optimaliseren
  • maken we de praktische vertaalslag naar klantgerichte dienstverlening
  • begeleiden we de implementatie van innovaties
  • nemen we het voortouw in facilitaire samenwerking

NATIONALE BENCHMARK FACILITAIRE INNOVATIE 2019

Technologie wordt de nummer één trend in de facilitaire markt. Steeds meer bepalen digitalisering, data-analyses en Internet of Things-toepassingen het succes. Als ketenpartner lopen we graag voorop en denken we mee. Hoe stimuleren we deze innovaties ook branchebreed? Zodat we samen het vak professionaliseren? Daarom lanceerde CSU eind 2018 de Benchmark Facilitaire Innovatie 2019. Dit onderzoek laat zien hoe Nederlandse FM-organisaties nieuwe technologieën inzetten en samenwerken om facility management te verbeteren. De resultaten werden begin 2019 gepresenteerd. De meeste investeringen gaan naar hospitality, betere ketensamenwerking, slimme technologie, data-analyse en een aantrekkelijke werkomgeving. Wel zijn er nog flinke stappen nodig. Ook interessant: facilitaire dienstverlening draagt fors bij aan verduurzaming, circulariteit en het aantrekken en behouden van talentvolle medewerkers, aldus de Benchmark.

EERSTE COR VAN DER HEIJDEN AWARD

Het begon allemaal vijftig jaar geleden. Toen CSU-oprichter Cor van der Heijden nog ramen lapte, gewoon bij mensen thuis. Maar hij had een droom. Over ondernemerschap, vernieuwen, durven en doen. Ter ere van hem lanceerden we in het jubileumjaar de Cor van der Heijden Award, een nieuwe jaarlijkse innovatieprijs. Hiermee biedt CSU een podium aan startups en jonge ondernemers met impactvolle ideeën voor onze branche. Alles om werken makkelijker, gezonder, socialer en slimmer te maken. Uit handen van de familie Van der Heijden kreeg Guido Helmerhorst in november de eerste award uitgereikt. Guido is medeoprichter van Warp Industries, een vernieuwend platform voor virtuele trainingen. De prijs is een echte ‘succesversneller’: een investeringsbedrag van tiendduizend euro en ondersteuning van CSU bij de verdere ontwikkeling van hun idee.

WIE BEDACHT HET BESTE SCHOONMAAK­­IDEE?

CSU zoekt altijd naar manieren om het schoonmaakvak beter, leuker en makkelijker te maken. Dat vraagt wel om vernieuwende inzichten, van wie dan ook. De challenge ‘Het beste schoonmaakidee van CSU’ daagde schoonmaakmedewerkers uit om met innovatieve ideeën te komen. De competitie leverde ruim honderd inzendingen op. Kelly Heymans en Soundouse Korbijn-El-khadiri wonnen met hun idee voor een ‘bestel-app’. De uitreiking vond plaats tijdens de Vakbeurs Facilitair in Utrecht. Meerdere ideeën uit de top 8 hebben we al uitgevoerd, waaronder de eerste versie van een werkwagen op foamwielen. 

HACK DE TOEKOMST

‘Welke ontwrichting verwacht je voor de schoonmaakbranche?’ Die vraag stelden we aan slimme outsiders tijdens CSU’s Bright Future Hack. Een tweedaagse hackathon in het Philips Stadion in Eindhoven. Design thinkers, dataspecialisten, studenten en startups beten zich vast in allerlei oplossingen. Voor huidige én toekomstige ontwikkelingen. Het schoonmaakwerk, de medewerker en de arbeidsmarkt stonden daarbij centraal. CSUnite, een app voor cleaning-on-demand, won de eerste prijs. Daarnaast organiseerde Team Innovatie in 2018 ook twee leveranciersdagen, met als thema ‘Tell & Sell!’. Onze leveranciers praatten collega's uit operatie en commercie twee dagen bij over nieuwe innovaties.

WERELD­­PRIMEUR MET CSU INNOVATIE­­­LAB

Een creatieve hotspot met circulair meubilair, vervaardigd van afval uit de organisatie. Dat is het Innovatielab, dat we eind juni openden in het Udense hoofdkantoor. Een tastbare afspiegeling van onze innovatieve ambities: CSU is hiermee het eerste schoonmaakbedrijf ter wereld dat van restmateriaal nieuwe producten ontwikkelt. De ruimte moet gebruikers dan ook prikkelen om na te denken over de dag van morgen. Hoe ga je om met bijvoorbeeld circulariteit? Minder afval weggooien en meer afval upcyclen via een tweede leven.

BE SMART MET BESENSE

In 2017 stond BeSense al in de spotlights. Toen won CSU samen met Heijmans de European Cleaning and Hygiene Award in de categorie ‘Groundbreaking technological innovation of the year’. BeSense is de slimme sensoroplossing die techniek, data en dienstverlening combineert. Sensoren verzamelen data, die handige inzichten geven. Hierop worden de schoonmaakwerkzaamheden afgestemd. Praktisch is ook de BeClean schoonmaak-app. Hierin kunnen gebruikers de route zien en meldingen registreren. Ook geeft de schoonmaakapp specifiek inzicht in de vervuilingsgraad per werkplek. Inmiddels omarmen steeds meer organisaties BeSense – inclusief CSU zelf. In 2018 rustten we ons hoofdkantoor volledig uit met gebouwsensoren. Bezetting, benutting en comfortwaardes van werkplekken: BeSense meet én weet alles. Vanaf 2019 draait het systeem op een Microsoft-platform, een snellere versie.

CONTINU CONNECTED

Trends als het ‘nieuwe werken’, vergrijzing en big data: ook de schoonmaakbranche moet verder kijken dan vandaag. Digitalisering is daarbij de norm. Met 2Connect integreert CSU schoonmaakactiviteiten met ICT en verbinden we het werk van ons en de klant. Het platform geeft inzage in het proces, de afspraken en kwaliteitsresultaten. Een volledig transparante schoonmaakdienstverlening, waarmee we proactief naar procesverbeteringen kijken.

VOORBEREID IN 360 GRADEN

CSU gelooft in de meerwaarde van technologische ontwikkelingen. Daarom is virtual reality nu onderdeel van de schoonmaakopleiding. Via een fototour in 360 graden krijgen medewerkers vooraf een actuele indruk van hun werkplek, met extra informatie en instructies. De fototour maakt de inwerkperiode van nieuwe collega’s effectiever en verbetert de schoonmaakkwaliteit.