3/6
  • Pages
01 Home
02 Voorwoord
03 Medewerkers
04 Cliënten
05 Partners
06 Organisatie

Zoveel meer dan een werkgever

Medewerkers

Claudy de Koning | Directeur HR

Medewerkers op één

Betrokken, gewaardeerde en tevreden mede­werkers zorgen voor een aangenaam thuis voor onze cliënten. Wij zorgen er daarom voor dat we zoveel meer zijn dan een werkgever.

Medewerkers

Zoveel meer dan een werkgever

Medewerkers op één

Betrokken, gewaardeerde en tevreden mede­werkers zorgen voor een aangenaam thuis voor onze cliënten. Wij zorgen er daarom voor dat we zoveel meer zijn dan een werkgever.

Claudy de Koning | Directeur HR

Uniek akkoord CAO

Tussen de onderhandelings­delegaties van de werkgevers­verenigingen en de werk­nemers­organisaties is op 10 maart 2022 een onder­handelings­­resultaat bereikt over de Collectieve Arbeids­overeenkomst voor de Verpleeg- en Verzorgings­huizen en Thuis­zorg en Jeugd­­gezondheids­­zorg 2022 – 2023. De cao treedt met terug­werkende kracht in werking per 1 januari 2022 en loopt t/m 31 december 2023. Het uitgangspunt van alle partijen was om tot een nieuw herschreven cao te komen waarin de mede­werker centraal staat. Daartoe is het volgende bepaald in het akkoord.

Het bereikte onderhandelings­resultaat in 2022 voor een nieuwe cao voor medewerkers in de VVT is uniek. Voor het eerst in jaren zijn de vak­bonden en werkgevers niet slechts aanpassingen van bestaande cao-artikelen overeengekomen, maar is er een hele nieuw cao-tekst gemaakt. Dat maakt dat er meer ingespeeld kan worden op de huidige én te verwachten toe­komstige arbeids­­omstandig­­heden. De komende jaren worden jaren waarin de schaarste aan medewerkers in de verpleging, verzorging en thuiszorg dominant zal zijn. Maar ook de effecten van de inflatie, de oorlog in Oekraïne en de gesprekken met de vakbonden hebben gezorgd voor de juiste elementen in een uniek akkoord. De nieuwe cao speelt hierop in door de medewerker op één te zetten.

Arbeidsmarkt­krapte

Afgelopen jaar bleef de spanning op de arbeids­markt toenemen. De werkeloos­heid raakte een diepte­punt en was in 2022 nog nooit zo laag sinds 2003, terwijl het aantal vacatures bleef stijgen. De spanning op de arbeids­markt raakte in Nederland halverwege 2022 zijn hoogtepunt. Het aantal vacatures liep op tot 143 vacatures per 100 werk­zoekenden.

Tzorg heeft in 2022 meerdere stappen gezet om de instroom aan sollicitaties stabiel te houden. Door al deze inspanningen wist Tzorg het aantal sollicitaties met 13% te laten stijgen tegenover 2021. Door de grote toestroom wisten we ook de aannames met 5% te laten stijgen. Binnen de nieuwe aannames namen we ook 787 collega’s aan vanuit een uitkering en startten 32 medewerkers via een proefplaatsing.

Dit wist Tzorg te verwezenlijken door het verder uitrollen van het werkgevers­merk ‘Werken bij Tzorg is zoveel meer’. Het vernieuwen en optimaliseren van haar recruitment­systeem en de website werken­bijtzorg.nl heeft eveneens een bijdrage geleverd. Echter konden we niet in alle gemeentes de problemen oplossen en is er in bepaalde regio’s nog steeds een tekort aan thuis­hulpen. We blijven daarom bezig met het bijsturen van alle lopende campagnes en het zoeken, testen en inzetten van nieuwe en slimme manieren om potentiële medewerkers te overtuigen voor Tzorg te kiezen.

Visual contracts

Tzorg wil dat medewerkers zich direct welkom voelen en met plezier voor ons werken. Dat begint natuurlijk met het tekenen van je arbeids­overeen­­komst. In de huidige arbeids­overeen­komst staat veel juridische vaktaal. We vinden het belangrijk dat mede­werkers begrijpen waarvoor ze tekenen. Daarom zijn we aan de slag met het ontwikkelen van een visueel, helder en duidelijk arbeidscontract. Dat kunnen wij natuurlijk niet alleen. Afgelopen tijd kregen we daarom hulp van thuishulpen en enthousiaste kantoorcollega's.

In juni hielpen thuishulpen uit de omgeving Den Haag en Uden mee om de eerste ontwerpen te beoordelen. Spreekt het aan, de duidelijk­heid van de inhoud en potentiële verbeter­punten zijn onder­deel van deze nieuwe vorm­geving. Elke thuis­hulp kreeg twee schetsen van een visueel arbeids­­contract te zien. Ze vertelden daarbij wat ze zagen en hoe het concept bij ze overkwam. In 2023 is de uitrol verwacht in het eerste kwartaal.

Jip: Onze nieuwe medewerkers app

Jouw Informatie Platform geeft zowel kantoormedewerkers als thuishulpen/begeleiders toegang tot alle informatie die je nodig hebt. Zo vertelt Jip je het laatste nieuws en verbindt je met collega’s. Het fijne is dat je alles kan vinden op één plek. Vooral voor thuishulpen en begeleiders is dit handig. Door in te loggen hebben zij via deze app toegang tot info uit andere apps en systemen, zoals: planning (Nedap Ons en Ons Vandaag), loonstrook (AFAS Pocket) en protocollen (MijnTzorg). Met Jip hebben zij dus alles bij de hand.

Op dit moment zijn zo'n 1.000 medewerkers uit regio Amsterdam uitgenodigd om de app als eerste te downloaden en te testen. Daarvan heeft nu meer dan 40% de app gedownload. De eerste reacties zijn positief. Medewerkers vinden het handig dat alles is gebundeld in één app en geven wensen en verbeter­punten aan. Komende tijd gaan we aan de slag met alle reacties en het verder ontwikkelen van de app. Wanneer de app voldoende is geoptimaliseerd, maken alle medewerkers van Tzorg kennis met Jip.

Tzorg werkt mantelzorg­vriendelijk

Tijdens een feestelijk moment ontving Tzorg op 7 november 2022 de officiële erkenning ‘Wij werken mantel­zorg­vriendelijk’ van Werk&Mantelzorg. Mantelzorgende collega’s kunnen sinds deze zomer terecht bij een Mantel­zorg­coach. Die helpt om balans tussen werk en mantelzorg te vinden. Eén op de drie werkenden in de zorg combineert werk met mantelzorgtaken thuis. Bijvoorbeeld voor een partner, ouder, vriend of andere naaste.

Drie mantelzorg­coaches staan klaar om mantel­zorgende collega’s te onder­steunen. Samen met de mantel­zorger maken we een plan voor de thuis­­situatie. We kijken naar de mate van belasting, passende oplossingen en geven praktische handvatten. Gemiddeld bestaat een traject uit drie coachings­afspraken. Waarbij het doel is om rust te creëren, zodat we over­belastingen voorkomen of verminderen.

Deel dit artikel